solar magasin

Upptäck säsongens smaker

Om du vill äta gott, billigt och miljömedvetet – då ska du äta säsongens råvaror. Detta är temat i Klara Ingemyrs nya kokbok 100 små rätter i säsong, och här bjuder vi på två smarriga recept från boken. Laga och njut – och glöm inte att följa författaren @1000smaratter på Instagram!

RECEPT: KLARA INGEMYR
FOTON: ALICE JOHANSSON

ZUCCHINITARTE MED OSTKRÄM, BASILIKA OCH BURRATA

En perfekt bjudrätt som enkelt kan förberedas och bakas av när gästerna kommer. Passar lika bra på buffén som till huvudrätt eller snacksigt mingel.

Till 1 tarte
1 smördeg (köpt eller hemmagjord)
1 zucchini
1 burrata
2 vitlöksklyftor
riven hårdost
gräslök
½ kruka färsk basilika
olivolja till stekning
salt
svartpeppar
lite ringlad honung
några droppar olivolja

Till ostkräm
2 msk färskost
2 msk crème fraiche1 vitlöksklyfta
saft från ½ citron
1 nypa salt
1 nypa svartpeppar
några färska basilikablad
1 dl riven hårdost (t.ex. parmesan, präst- eller västerbottensost)

Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ihop färskost, crème fraiche, riven vitlök, citronsaft, salt, svartpeppar, hackad basilika och riven ost. Bre krämen på smördegen och baka i ugnen i cirka 20–30 minuter tills smördegen har fått fin färg. Skiva zucchini tunt och stek i olivolja tills de börjar få fin yta. Finhacka vitlök och tillsätt mot slutet. Krydda zucchinin med salt, peppar och avsluta med ringlad honung. Plocka ut tarten ur ugnen och toppa med den stekta zucchinin, burrata i större bitar, finhackad gräslök, basilikablad och några droppar olivolja. Avsluta med lite extra riven hårdost.

TILL 4 BITES

Du behöver
½ gurka
saft från ½ lime
1 dl vetemjöl
2 dl panko
1 ägg
4 rödräkor eller kräftstjärtar
2 dl rapsolja till fritering
lite salt
4 hjärtsalladsblad
grön chili
färsk dill
färsk thaibasilika

Till limemajo
3–4 msk Hellmann’s majo
saft och zest från ½ lime
några blad thaibasilika eller
koriander
½ tsk dijonsenap
salt
svartpeppar

Till sötsyrlig dressing
1 msk crispy chili oil
1 msk ljus soja
1 msk risvinäger eller vitvinsvinäger
1 tsk socker
några droppar sesamolja
1–2 tsk fisksås
färsk dill
1 msk vatten
eventuellt lite chili för att göra
dressingen starkare

Gör så här
Rör ihop alla ingredienser till majon. Låt stå till servering. Rör ihop alla ingredienser till dressingen. Låt även den stå till servering. Skala och gröp ur gurkan, tärna resten smått och pressa över lime. Låt stå. Häll vetemjöl och panko i varsin skål, och knäck ägget i en tredje. Vispa ihop ägget snabbt. Vänd rödräkorna en och en först i mjöl, sedan i ägg och sist i panko. Hetta upp rapsolja i en kastrull och fritera sedan rödräkorna hastigt tills de fått fin yta och blivit krispiga. Låt rinna av på hushållspapper. Salta. Lägg rödräkorna i salladsblad, toppa med gurkan, skivad chili ochörter. Klicka ut majo. Skeda över dressingen precis vid servering.